02 ožujka 2011

Splash Screen za lokaliziranu verziju

Otvaren je natječaj za najbolji Splash Screen (slika koja se pojavljuje prilikom učitavanja igre, programa ili sl.) lokalizirane verzije RailWorksa. Prvo što morate napraviti je preuzeti PREDLOŽAK, Primijetiti ćete da je dosta velika rezolucija slike, 2048x1280 piksela. To tako mora biti i radite pri takvoj rezoluciji. Već sam to spominjao ali nije loše sažeti neka pravila ponovno. Da biste postigli što veću kvalitetu slike potrebno je zadovoljiti neke uvjete koje ću spomenuti u nastavku.
___________________________________________________________________
- U postavkama zaslona obavezno uključite AA (antialiasing) jer će slika inače izgledati nazubljeno. Najmanja vrijednost neka bude 4. Više je bolje.
- Sliku uhvatite u maksimalnoj rezoluciji koju možete postići u vašem RailWorksu pa čak i po cijenu gubitka frameova ali ne po cijenu gubitka monitora jer...
NAPOMENA: Vi koji imate CRT monitore pretjerivanjem u rezoluciji možete spržiti komponente monitora - doslovno!
Vi koji imate LCD monitor uhvatit ćete sliku sa tzv. native rezolucijom. Veću rezoluciju (ako vam je LCD monitor starije generacije) možete dobiti na LCD televizorima sa punom ili HD Ready rezolucijom, odnosno 1920x1080.

- Sliku obrađujete u formatu predloška, a predložak obavezno koristite kao layer (podržavaju svi programi za obradu fotografije). Znači, 2048x1280
- Ne smijete mijenjati položaj napisanog teksta
- Slika mora biti u formatu *.tga (u tome formatu ćete slati sliku ako vaša bude izabrana)
- Slici prilikom obrade ne smijete narušiti omjer. To znači da nema natezanja i rastezanja da bi se popunio prostor predloška nego se višak mora izrezati.
- Slika mora (sa nepromijenjenim omjerom) popuniti cijeli prostor bez obzira na crna zasjenjena područja predloška.
- Tekst predloška može jednim dijelom pokrivati objekt (pogledajte original)
- Dajte si malo umjetničkog duha
- Obavezno čuvajte original u punoj rezoluciji i odvojenim layerima. Nikako ih ne spajajte.
_______________________________________________________________
Na kraju ću još samo citirati Barneya: "Ja bih predlozio da Brena bude lokomotiva koja ce imati centralnu ulogu"

U slučaju dodatnih nejasnoća tu smo da ih riješimo. Slobodno postavite pitanja ovdje.

***
Možete slati svoje radove na railworks.hr@gmail.com. Samo za potrebe glasovanja spojite layere i sliku pošaljite u punoj rezoluziji kao *.jpg. Ja ću sliku prilagoditi da bude prihvatljiva za prikaz i glasovanje ali se klikom mora moći vidjeti i u punoj rezoluciji. Ne zaboravite čuvati original sa odvojenim layerima.
Napomena: Svi radovi se mogu vidjeti ovdje ali glasovanje neće biti moguće dok ne stignu svi. Znači, na startnoj poziciji moraju biti svi u isto vrijeme kako se ne bi desilo da oni koji su poslali prvi pokupe zbog toga više glasova.
U slučaju opravdanog prigovora zbog otkrivanja tehničkih problema koji bi mogli utjecati na rezultat, glasovi će biti poništeni i glasovanje će biti ponovljeno.