06 lipnja 2017

HŽ 1142 (HŽ PP)

DOWNLOAD (ver. Beta2). Ako ste model preuzeli prije 20.09.2017. preuzmite ga ponovno. Podloga farova sada je crna i popravljena je greška zbog koje se nije moglo upravljati tipkovnicom.

Električna lokomotiva HŽ 1142 (HŽ PP). Model je besplatan za download, a o autorskim pravima i o načinu distribucije pročitajte readme datoteku koja je dio paketa.

DONIRAJTE. Vaša donacija, nema veze koliko velika ili mala bila, je svakako nagrada autoru za njegov rad.

HŽ 1142 serija je višenamjenskih električnih lokomotiva Hrvatskih željeznica, razvijena krajem 1970-ih godina i predstavljena 1981. Iako je za Jugoslavenske željeznice ostvarena licencna proizvodnja stožerne električne lokomotive - švedske Rb (JŽ-441 ) - Željeznice su, s afirmacijom domaće tehnologije kroz 1970-te godine, naručile izradu nove, nimalo zastarjele, opremljenu tiristorima umjesto dioda, te potpuno domaće svenamjenske električne lokomotive. Lokomotive (prototip i samo 15 predserijskih) je proizveo Končar iz Zagreba, s navedenim mnogim kooperantima iz Federacije među kojima su najvažniji srpski Minel i Goša ali, znakovito, to je hrvatski produkt i to u periodu od 1981. do 1989. To je prva električna lokomotiva razvijena i proizvedena u Hrvatskoj. Lokomotive mogu u ravnici razviti brzinu do 160 km/h, ali u punoj afirmaciji i lokomotive je lako prelaze. Neki brzinski testovi su pokazali 181 km/h i više. Lokomotive su namijenjene za vuču putničkih vlakova brzinom do 160 km/h te za vuču teretnih vlakova pretežito na nizinskim prugama, ali i na brdskim prugama uz odgovarajući postupak manje preinake.

Izvor: Wikipedia

4 komentara:

 1. Hvala vam puno za ovu lokomotivu. Drago mi je da ova stranica nije kompletno propala i nadam se da cemo vidjeti jos druge assets i u buducnost. Zao mi je da ima toliki manjak interesa. :/

  OdgovoriIzbriši
 2. Jer mogu ikako tvoji modovi ic na train simulator 2017? Htio bi ja radit svoju zeljeznicku mapu hrvatske u ts2017 a trebaju mi onda lokomotive, vagoni, emu, i ovi diesel-emu kak se vec zovu a ne mogu se ni sjetit brojeve klasa

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mozes kontaktirati stranicu direktno preko email : railworks.hr@gmail.com :)

   Izbriši
  2. mogu ici na 2018 train simulator i 2017

   Izbriši