25 veljače 2012

1141-019

DOWNLOAD (ver. 1.0.1). Električna lokomotiva ASEA HŽ 1141-019. Model je besplatan za download, a o autorskim pravima i o načinu distribucije pročitajte readme datoteku koja je dio paketa.

DONIRAJTE. Vaša donacija, nema veze koliko velika ili mala bila, je svakako nagrada autoru za njegov rad.

HŽ serija 1141-019 serija je električnih lokomotiva Hrvatskih željeznica za sustav napajanja napona 25 kV 50 Hz. Ovo je univerzalna lokomotiva, namijenjena za vuču putničkih i teretnih vlakova. Električne lokomotive ove serije gradila je švedska tvrtka "ASEA". Poslije je po licenciji tvrtke ASEA izgradnju preuzela zagrebačka tvornica "Rade Končar". Lokomotive su Hrvatskim željeznicama isporučivane od godine 1968. Lokomotive ove serije (odnosno bivše serije JŽ 441) namjenjene su za prometovanje na električnim prugama cijele bivše Jugoslavije, osim Slovenije. To je osnovni tip lokomotive korišten pri elektrifikaciji pruga monofaznog sustava Jugoslavenskih željeznica. Lokomotiva ovakvog bojanja i ovakvih svjetala više se ne koristi u Hrvatskim željeznicama Izvor: Wikipedia

24 veljače 2012

ŽS 444


DOWNLOAD (ver. 1.0.1). Električna lokomotiva ASEA ZS 444. Model je besplatan za download, a o autorskim pravima i o načinu distribucije pročitajte readme datoteku koja je dio paketa.

DONIRAJTE. Vaša donacija, nema veze koliko velika ili mala bila, je svakako nagrada autoru za njegov rad.

Serija 444 (ex JŽ 441) serija je električnih lokomotiva Srpskih željeznica za sustav napajanja napona 25 kV 50 Hz. Ovo je univerzalna lokomotiva, namijenjena za vuču putničkih i teretnih vlakova. Električne lokomotive ove serije gradila je švedska tvrtka "ASEA". Poslije je po licenciji tvrtke ASEA izgradnju preuzela zagrebačka tvornica "Rade Končar". Lokomotive su tadašnjim Jugoslavenskim željeznicama isporučivane od godine 1968. Lokomotive ove serije (odnosno bivše serije JŽ 441) namjenjene su za prometovanje na električnim prugama cijele bivše Jugoslavije, osim Slovenije. To je osnovni tip lokomotive korišten pri elektrifikaciji pruga monofaznog sustava Jugoslavenskih željeznica. Danas se osim u inventarnom parku ZS-a, ova serija lokomotiva nalazi se u željeznicama država nastalih raspadom Jugoslavije - Hrvatske, BiH, Makedonije, ali i Turske.