utorak, 28. svibnja 2019.

Wang pločice

Što su wang pločice? Wang pločice su set od nekoliko tekstura kojima oslikavamo teren. Koriste se tamo gdje želimo izbjeći ponavljajući uzorak koji je najčešće vidljiv na oslikavanju velikih površina terena. TS2xxx (RailWorks) koristi 8 pločica rezolucije 256×256 piksela svaka. Što se veći broj pločica koristi, to je manja šansa da će se ponavljajući uzorak vidjeti. Cilj je da se takav uzorak primjeti što dalje u odnosu na poziciju promatrača. Postoje razni načini za pravljenje wang pločica, a ja ću se ovdje poslužiti najlakšim. Postoji program za tu namjenu. Pronašao sam ga na ovoj stranici (prvi link ispod DOWNLOAD)

Na što treba paziti? Može se desiti da vam uzorak teksture, na primjer trave, bude prevelik pa će takav teren izgledati neprirodno. Da bih dobio što točniju veličinu uzorka morao sam dosta eksperimentirati. Ovdje ću predstaviti svoje rezultate. To ne znači da su moje postavke dogma. Ako netko otkrije bolji, točniji i brži način volio bih znati za njega.

Ako ste preuzeli datoteku programa raspakirajte je. Izvršna datoteka programa nalazi se u …WangTilerAndTextureTransfer\obj\Release\WangTiler.exe. TextureTransfer.exe se ne koristi za RailWorks pa ga ignorirajte. Dakle pokrenite program dvoklikom na WangTiler.exe i trebali biste dobiti prozor kao na slici ispod. Zadane brojčane vrijednosti vi ćete zamijeniti s ovima sa slike.


Poslikajte si komad tla kojeg želite koristiti u RailWorksu. Pobrinite se da ste u objektiv uhvatili dovoljnu površinu kako biste si mogli izrezati uzorak od 2m², odnosno 2×2 metra. Ako ne možete od jednom, spojite nekoliko slika u nekom od programa za obradu fotografije. Poslužite se markerima ili nečim sličnim kako biste znali da je to površine baš 2x2m. To je jako bitno ako želite da vam veličina uzorka izgleda kao u stvarnom svijetu. Sigurno ne želite uzorak gdje bi vam npr. glavica kupusa bila velika poput automobila. Također bi bilo dobro sliku ujednačiti po bojama da vam neki dio slike vizualno ne strši. Za to se koristite alatom za kloniranje dijela slike na drugi dio slike. Kada ste i to napravili sada sliku 2x2m uzorka smanjite na rezoluciju 256×256 piksela.


1. Sada kada imate sliku s kojom ćete raditi, na lijevoj strani kliknite na Load Source Bitmap (podržava BMP i JPG). Tu će vam se odmah prikazati da je slika velika 256×256 piksela. I kao što sam već spomenuo, brojčane veličine prepišite sa moje slike iznad. Za Wang Tile Colours (NESW) odjeljak (zadano je 12 – mi želimo 8). Ovdje su vam pa ih kopirajte (da ne prepisujete sa slike) tamo u predviđeno polje.

0312
1212
0303
1203
0213
1313
0202
1302

2. Nakon što ste zamijenili sve zadane brojčane veličine, u sredini kliknite na Generate Quilt. To bi moglo potrajati, a zavisno je od snage vašeg računala.
3. Kada vidite da je u dijelu Quilting Utility proces završen možete prijeći na sljedeći korak.
4. Kliknite na Generate Wang Tiles. U polju Max Attempts zadano je 15. To je točnije od na primjer 1, ali i puno duže traje. Nakon što je i taj proces gotov, a možete ga pratiti u dijaloškom okviru izvješća, možete prijeći na završni korak.
5. Kliknite na Save Individual Tiles. Dodijelite neko ime za teksture (na primjer Grass000_) i kliknite na spremi. To će biti zaista brzo, gotovo trenutno. Dobit ćete 8 datoteka kojima će biti dodijeljeni brojevi od 0-7. Grass000_0, Grass000_0 … Grass000_7. Brojeve na kraju zamijenite slovima A, B, C, D, E, F, G i H. Pa će u konačnici biti 8 datoteka Grass000_A, Grass000_B, Grass000_C, Grass000_D, Grass000_E, Grass000_F, Grass000_G i Grass000_H. I to je to što se tiče stvaranja wang pločica u ovom programu.

No, rekli smo na početku teksta da RailWorks prepoznaje samo pločice veličine 256×256 piksela. Morat ćete im smanjiti rezoluciju sa 1024×1024 na 256×256 pixela. Također po želji možete pojačatri kontrast i boje kao i oštrinu tih tekstura. Pojačati oštrinu se preporučuje upravo zbog toga jer je konačna rezolucija 256×256 piksela. Za svoje sam u Gimpu koristio filter Sharpen (Unsharp Mask) sa radijusom 40,000 Amount 0,500 Threshold 0,000.

Sada otvorite Blueprint editor i pod svojim projektom npr. kod mene je RSV (Developer) Krndija (Addon) napravite mapu (ako ju već nemate) Environment i u njoj podmapu Terrain. I ovdje ću stati što se mene tiče.

Naravno, postoji i dugotrajniji proces stvaranja wang pločica. Kako napraviti wang pločice pomoću programa Gimp ali i kako napraviti blueprint za teren teme su već obrađene ovdje i ovdje.

Konačan rezultat sa wang pločicama koje sam ja stvorio sa programom koji to odradi automatski i brzo možete vidjeti na slici:

Nema komentara: