subota, 1. siječnja 2022.

Render serije 51

Budni? Trijezni? 😊

Nedavno sam gledao tutorijal gdje je iskusni blenderaš objašnjavao zašto je dobro prvo napraviti high poly model, a tek onda, njegovim prepravljanjem, smanjiti broj poligona da bi se npr. koristio u igrama ili simulacijama. Lakše je. Mislim, ovisi s koje strane se gleda i za koju svrhu se radi. Kada se pravi high poly model može se koristiti i za npr. isprintati poster. Tko ne bi želio imati poster relativno detaljnog modela u kojeg je uloženo puno truda? Igranjem sa osvjetljenjem, refleksijama i sjenama mogli bi se dobiti jako lijepi posteri.

Broj poligona, barem po alatima koje ima Blender, lako se naknadno može smanjiti ali onda i razmotati UV pa zapeći PBR generirane teksture sa high poly modela u low poly model.

U Požegi sam, prije nekoliko godina, slikao ovu lokomotivu kako bih napravio 3D model isključivo za RailWorks. Tada, kada sam zapravo počeo, nisam znao da, već kada se radi, odmah napravim što detaljnije i da se ne pazi na broj poligona. Ovoga puta nisam puno pazio na broj poligona. Još ima nekih detalja koje mislim napraviti i onda ide prilagodba za RailWorks.

P.S. Franjo je bio u blizini pa sam ga zamolio da se popne gore kako bi oni koji ne znaju proporcije ove male lokomotive dobili predodžbu koliko je zapravo velika :)

I da, sretna vam Nova godina i nova godina pa si uzmite koja vam verzija bolje paše. Tko razumio, razumio😊

Nema komentara: